zaterdag 17 november 2012

Verhaal over jongen met gehoorschade, die einde maakte aan leven, verfilmd

Vandaag in het Nieuwsblad (zie ook 9 juli 2012 op deze blog):


Er is een film in de maak over Dietrich Hectors uit Essen, de jongeman met gehoorschade die drie jaar geleden uit het leven stapte. Hij kon de constante pieptoon en druk in zijn hoofd niet meer aan. ‘Dietrich zou blij geweest zijn met deze film. Het was zijn wens iedereen te waarschuwen voor die hel', zeggen zijn ouders.

Dietrich nam in juli 2009 afscheid van het leven en liet toen een pakkende afscheidsbrief na waarmee hij Vlaanderen de gevaren wou tonen van te luide muziek. ‘Ik ben 29 jaar en zou in de fleur van mijn leven moeten zitten', luidde het. ‘Maar ik heb een ongeneeslijke kwaal die heel mijn leven beheerst. Spreken doet pijn, ik ben belast met een constante pieptoon en bromtoon die me achtervolgt.' Allemaal het gevolg van bezoekjes aan luidruchtige muziekfestivals.
Nu, drie jaar later, werkt de Vlaamse regering aan een kortfilm die als preventiecampagne in de secundaire scholen zal worden getoond. ‘Enkele maanden geleden vroeg het kabinet Schauvliege of de film er mocht komen', zeggen de ouders van Dietrich. ‘We stemden in omdat onze zoon niets liever zou hebben gehad. Hij zei ons vaak dat hij er alles voor wou doen opdat niemand zoiets zou moeten meemaken. Het was gewoon niet leefbaar meer. Praten kon niet meer, we moesten fluisteren. Zaten we aan tafel en haperden we met ons mes aan onze vork, dan schreeuwde hij het uit van de pijn. Van muziek had hij al even afscheid moeten nemen. Drie jaar voor zijn overlijden ging hij met Werchter enkele dorpen verder in de velden staan om naar Metallica te luisteren. Zo was hij er toch een beetje bij. We hopen dat de film dat allemaal toont. Alleen door de realiteit te tonen kan het effect hebben.'
De kortfilm Ruis komt begin volgend jaar uit. Dietrich wordt gespeeld door Gilles De Schryver, de ouders worden gespeeld door Marc Van Eeghem en Katelijne Verbeke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten